Carnet de barca clasa D

Carnetul de barca clasa D e un certificat international de tip ICC (International Certificate for Operators of Pleasure Craft) emis de ANR (Autoritatea Navala Romana), care da dreptul titularului să conduca ambarcatiuni de agrement cu o lungime de pana la 24 metri, pe cai navigabile interioare, pana la varsarea in mare (lacuri, rauri, fluvii si delte, ex. Dunarea si Delta Dunarii).

Procedura de obtinere a unui carnet de barca clasa D presupune urmarea si absolvirea cursurior unei scoli autorizate, o proba practica si o examinare teoretica. Proba practica se va sustine la finalul cursurilor in cadrul scolii, in ziua de practica, in prezenta unui reprezentat/examinator ANR. Pentru sustinerea examinarii teoretice este necesara inscrierea individuala la o sesiune de examinari organizata de capitaniile zonale. Examinarea teoretica este de tip test grila pe calculator.

Domeniile de examinare:
- RND - REGULAMENTUL NAVIGATIEI PE DUNARE SI CANALE
- MANEVRA AMBARCATIUNII DE AGREMENT CU MOTOR
- MARINARIE

Mai multe detalii despre procedura de examinare teoretica gasesti la sectiunea Examene ANR.

Orice persoana de peste 18 ani, minim cu studii medii care doreste sa stapaneasca manevra unei barci cu motor si/sau sa obtina certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor clasa D (carnet de barca pe ape interioare, exceptand cele maritime). Oricine este pasionat de apa, mare, navigatie, barci si isi doreste sa experimenteze senzatia de libertate intr-una dintre cele mai pure forme ale ei! Bucuria și placerea unei zile petrecuta într-o ambarcatiune pe canalele întortocheate ale Deltei Dunarii sau pe lacurile pline de nuferi e un adevarat drog pentru pasionatii de boating si yachting. O conditie necesara pentru aceasta este sa ai minim un carnet de barca clasa D. La finalizarea cursurilor veti obtine o diploma recunoscuta de catre Autoritatea Navala Romana, cu care te poti inscrie la examenul de obtinere a certificatului de conducator de ambarcatiune de agrement categoria D.
Cursurile de navigatie pentru obtinerea unui carnet de barca clasa D au o parte teoretica si una practica, finalizandu-se prin sustinerea a doua examene (un examen scris organizat de scoala nautica si un examen practic cu un reprezentant/examinator ANR ) in baza carora se vor elibera diplome si respectiv atestat de absolvire. Pe baza acestora, cursantii se pot inscrie la examenele organizate de Autoritatea Navala Romana pentru a obtine certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor (carnet de barca) pentru clasa D – ape interioare, exceptand zonele maritime. Finalizarea pregatirii pentru obtinerea unui carnet de barca clasa D, presupune pregatirea temeinica pentru: • Utilizarea legala si in conditii de siguranta a unei barci cu motor in Delta Dunarii, pe intreaga lungime a Dunarii sau lacuri, in scop de recreere, plimbare sau pentru a pescui; • Conducerea si manevra ambarcatiunilor in diferite conditii meteo si de trafic; • Insusirea regulilor de siguranta si salvare pe apa, precum si negocierea situatiilor de urgenta;
• CONDUCEREA ȘI MANEVRA AMBARCATIUNII PE APE INTERIOARE o Manevrarea cu motor: directie, oprirea, elicea si pasul elicei, parasirea docului, acostarea, asigurarea barcii o Operarea ambarcatiunii și întelegerea influentei vântului, valului și a curentului, precum și influenta adâncimii apei sub chila; o Echipament personal si pregatire, parti ale corpului navei, arborda şi greementul navelor, parti ale interiorului, directii de navigatie, dinamica navei si velierului, vânt aparent si real, circumnavigatie, conduita la întâlnirea și depașirea unei alte nave, dreptul de trecere; o Vremea, pregatirea, îmbarcarea, verificarea de siguranta, verificarea mediului de navigatie, ridicarea velelor, lucrul in echipa. o Tipuri de ancore si lant, modalitati de ancorare, manevre de acostare și ancorare în orice conditii; o Manevrele la trecerea prin ecluze și prin porturi; o Mareea și curentii, navigatia in conditii speciale, situatii de urgenta , conditii hidro-meteo pe caile de navigatie interioare; o Reguli de drum pentru ambarcatiuni de agrement; o Sistemele si echipamentele ale unei nave: motorul, sisteme de motoare, sistemul electric, sistemul de apa dulce, VHF radio, incalzire, comunicatii VHF; o Conduita în circumstante speciale: om la apa, coliziune, defectare motor, eșuare, incendiu etc. Echipamente de siguranta (veste salvare, hamuri, liferaft etc.); o Principii de prevenire a accidentelor; o Utilizarea echipamentelor de salvarea vietii; • MARINARIE • RND (Regulamentul de Navigatie pe Dunare) • LEGISLATIE NAVALA