Permisul de barca pentru clasa C

Permisul de barca pentru categoria C este un permis international de tip ICC (International Certificate for Operators of Pleasure Craft) emis de ANR (Autoritatea Navala Romana) ce da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement ce nu depasesc 24 metri lungime, in zone maritime ce nu depasesc distanta de 6 mile marine (1Nm = 1.852 km) fata de coasta.

Procedura de obtinere a unui carnet de barca clasa C presupune urmarea si absolvirea cursurior unei scoli autorizate, o proba practica si o examinare teoretica. Proba practica se va sustine la finalul cursurilor in cadrul scolii, in ziua de practica, in prezenta unui reprezentat/examinator ANR. Pentru sustinerea examinarii teoretice este necesara inscrierea individuala la o sesiune de examinari organizata de capitaniile zonale. Examinarea teoretica este de tip test grila pe calculator.

Domeniile de examinare:
- COLREG
- CONDUCEREA SI MANEVRA AMBARCATIUNII AGREMENT
- MARINARIE
- NAVIGATIE NIVEL DE BAZA

Mai multe detalii despre procedura de examinare teoretica gasesti la sectiunea Examene ANR.

Orice persoana de peste 18 ani, cu studii medii care doreste sa stapaneasca manevra unei barci cu motor si/sau sa obtina certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor clasa C (permis de barca pentru ape maritime maxim 6 mile nautice de coasta). Oricine este pasionat de apa, mare, navigatie, barci si isi doreste sa experimenteze senzatia de libertate intr-una dintre cele mai pure forme ale ei! Bucuria și placerea unei zile petrecuta într-o ambarcatiune pe mare la plimbare sau pescuit este un adevarat drog pentru pasionatii de boating si yachting. O conditie necesara pentru aceasta este obtinerea unui permis de barca clasa C. La finalizarea cursurilor veti obtine o diploma recunoscuta de catre Autoritatea Navala Romana, cu care va puteti inscrie la examenul de obtinere a certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C (permis de barca clasa C).
Cursurile pentru obtinerea unui permis de barca clasa C au o parte teoretica si una practica si se finalizeaza prin sustinerea a doua examene (un examen scris organizat de scoala nautica si un examen practic cu un reprezentant ANR ) in baza carora se vor elibera diplome si respectiv atestat de absolvire. Pe baza acestora, cursantii se pot inscrie la examenele organizate de Autoritatea Navala Romana pentru a obtine certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor (permis de barca) pentru clasa C – zona maritima in limita a 6 mile nautice de tarm. Finalizarea pregatirii pentru obtinerea unui permis de barca clasa C, presupune pregatirea temeinica pentru: • Utilizarea legala si in conditii de siguranta a unei barci cu motor zona maritima (maxim 6 mile nautice de coasta); • Conducerea si manevra ambarcatiunilor in diferite conditii meteo si de trafic; • Insusirea regulilor de siguranta si salvare pe apa, precum si negocierea situatiilor de urgenta;
• CONDUCEREA ȘI MANEVRA AMBARCATIUNII PE APE MARITIME o Manevrarea la motor: directia, oprirea, elicea si pasul elicei, parasirea docului, acostarea, asigurarea barcii; o Operarea ambarcatiunii și întelegerea influentei vântului, valului și a curentului, precum și influenta adâncimii apei sub chila; o Echipament personal si pregatire, parti ale corpului navei, arborda şi greementul navelor, parti ale interiorului, directii de navigatie, dinamica navei si velierului, vânt aparent si real, circumnavigatie, conduita la întâlnirea și depașirea unei alte nave, dreptul de trecere; o Vremea, pregatirea, îmbarcarea, verificarea de siguranta, verificarea mediului de navigatie, ridicarea velelor, lucrul ca echipaj; o Tipuri de ancore si lant, modalitati de ancorare, manevre de acostare și ancorare în orice conditii; o Manevrele la trecerea prin ecluze și prin porturi; o Mareea și curentii, navigatia in conditii speciale, situatii de urgenta , conditii hidro-meteo pe caile de navigatie interioare; o Reguli de drum pentru ambarcatiuni de agrement; o Sistemele si echipamentele unei nave: motorul, sisteme de motoare, sistemul electric, sistemul de apa dulce, VHF radio, incalzire, comunicatii VHF ; o Conduita în circumstante speciale: om la apa, coliziune, defectare motor, eșuare, incendiu etc. Echipamente de siguranta (veste salvare, hamuri, liferaft etc.); o Principii de prevenire a accidentelor ; o Utilizarea echipamentelor de salvarea vietii ; o Masuri de prevenire a poluarii cailor de navigatie; • MARINARIE • COLREG • LEGISLATIE NAVALA • NAVIGATIE MARITIMA