Permis Sailing (categoria S)

 Certificatul de skipper clasa S (permis sailing) da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement cu vele in functie de zona de navigatie inscrisa pe carnet (cat. C si/sau D).

Procedura de obtinere a unui certificat de skipper agrement clasa S (permis sailing) presupune urmarea si absolvirea cursurior unei scoli autorizate, o proba practica si o examinare teoretica in cadrul scolii. Diploma de absolvire eliberata in urma cursurilor este suficienta pentru a fi trecuta pe permis (fara alt examen ANR).

Domeniile de examinare:
- CUNOASTEREA ELEMENTELOR CONSTRUCTIVE SPECIFICE
- CUNOSTEREA MANEVRELOR FIXE SI MOBILE LA BORD
- NAVIGATIE CU VELE
Evaluarea cursantilor de catre instructori va tine cont de evolutia participantilor pe parcursul cursului. Evaluarea finala se va face prin calificativele "Admis" sau "Respins" si va tine cont de nivelul de cunostinte si competente dobandit si de capacitatea cursantilor de a manevra nava atat la motor cat si pe vele.

Orice persoana de peste 18 ani, minim cu studii medii care doreste sa stapaneasca manevra unui yacht cu vele si poseda certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D sau C. Imaginati-va la carma in timp ce barca taie valurile, cum manipulati cu incredere velele sau cum invatati sa navigati in soare, in timp ce va bucurati de peisaje pitoresti si de atmosfera relaxanta pe care ti-o da intotdeauna marea.... La finalizarea cursurilor veti obtine o diploma recunoscuta de catre Autoritatea Navala Romana, cu care va puteti inscrie in carnetul de conducator de ambarcatiune categoria S (vele).
Cursurile de navigatie cu vele au o parte teoretica si una practica si se finalizeaza cu evaluare prin calificativele "Admis" sau "Respins" de catre instructorii autorizati ai scolii. Odata cu obtinerea calificativului "Admis" se va elibera diploma de absolvire. Diploma de absolvire a cursului "Manevra Navei cu Vele" se va depune la ANR pentru mentiunea pe certificatul international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa S (clasa ce perminte navigatia cu nave cu vele). Finalizarea pregatirii pentru obtinerea permisului de conducere ambarcatiuni de agrement cu vele (navigatie cu vele), presupune pregatirea temeinica pentru: • Utilizarea legala si in conditii de siguranta a unui velier; • Conducerea si manevra ambarcatiunilor cu vele; • Insusirea regulilor de siguranta si salvare pe apa, precum si negocierea situatiilor de urgenta; Curs intensiv de 3 zile: o Navigatie cu vele, de zi si noapte o Zone navigabile, porturi, navigatia si repere costiere o Pregatire teoretica la bord o Rotatia posturilor o Pregatire practica (manevre in larg, acostari, om la apa, etc.) o Evaluare finala Curs 5 zile (poate include si notiunile necesare pentru categoriile D / C) o Pregatire teoretica la mal in sala de curs o Navigatie de zi si noapte o Zone navigabile, porturi, navigatia si repere costiere o Rotatia posturilor o Pregatire practica (manevre in larg, acostari, om la apa, etc.) o Evaluare finala
• manevra navei cu vele (ridicarea randei si focului, navigarea spre vant si sub vant, volta si ampanarea - volta sub vant, coborarea velelor, reglarea formei de velei, tipuri de ancore si lant, modalitati de ancorare, plecarea de la mal, acostarea, asigurarea barcii); • Echipament personal si pregatire, parti ale corpului navei, arborda şi greementul navelor, parti ale interiorului, directii de navigatie, dinamica navei si velierului, vânt aparent si real, circumnavigatie • notiuni de constructie a ambarcatiunilor; • marinarie; • navigatie maritima costiera si reguli de navigatie • vitalitatea navei; • notiuni de prim-ajutor si supravietuire pe mare; • legislatie navala, reguli de navigatie; • comunicatii pe apa.

Mojo Yachting School organizeza sesiuni de cursuri autorizate ANR pentru obtinerea certificatului categoria S (permis sailing) la Limanu LifeHarbour Mangalia, cu durata de 3 zile care cuprinde notiuni teoretice despre constructia si manevra navei cu vele si pregatire practica (acostari, plecari de la cheu, manevre portuale, manevra navei cu vele, navigatie costiera de zi si de noapte).